Vitamin B6 (Piridoksin)

By: | Tags: | Comments: 0 | August 9th, 2015

Vitamin B6 je među najproučavanijim vitaminima B kompleksa i dolazi u najvećem broju kemijskih oblika. Nazivi svih oblika ovog vitamina počinju sa „pir“ i u njih spadaju: piridoksin, piridoksal, piridoksamin, piridoksin fosfat, piridoksal fosfat i piridoksamin fosfat.

Vitamin B6 je važan sastavni element enzima koji upravljaju nastajanjem i razgradnjom bjelančevina u tijelu. Prisutan je kad se naše rezerve u obliku glikogena pretvaraju u šećer, kako bi se energija pripremila za uporabu. Sudjeluje i u izgradnji žučne kiseline (za probavljanje masti), hemoglobina te nekih hormona koji se nalaze u tkivu. Njegovo prisustvo vrlo je važno i u živčanom sustavu jer on prenosi impulse između živčanih stanica.

Poput vitamina A i niacina, vitamin B6 je bitan za procese rasta u djetinjstvu i mladosti jer upravlja specijaliziranjem i dijeljenjem stanica. Zbog ove funkcije, uz folnu kiselinu, smatra se najvažnijim vitaminom za trudnice.

Pomanjkanje ovog vitamina se očituje u lošoj kvaliteti kože, ranicama u kutovima usnica, crijevnim poteškoćama, umoru, potištenosti i povećanoj podložnosti bolestima.

Najbolji izvori vitamina B6: špinat, paprika, češnjak, tunjevina, cvjetača, banane, brokula, celer, šparoga, kupus, šampinjoni, kelj, raštika, prokulica, lubenica, bakalar, blitva, rakovi, sardine, losos, teleća jetra, jelenje meso, goveđa jetra, pšenične klice, mrkva, avokado, tamni pšenični kruh, krumpir.

You must be logged in to post a comment.