Moćni dvojac – Amarant & Kvinoja

By: | Tags: | Comments: 0 | August 9th, 2015

Amarant je hranjiv i ima dobru zalihu esencijalne aminokiseline lizina (približno dvostruko više od pšenice), što ga čini izvorom cjelovitih bjelančevina. Koncentrirani je izvor brojnih drugih hranjivih tvari, na primjer: ¼ šalica nekuhanog amaranta sadržava 75mg kalcija, 3,7mg željeza, 130mg magnezija, 1,1mg mangana, 1,5mg cinka i 4,5g vlakana, a sve za samo 182 kalorije.

Može se lagano kuhati poput ostalih žitarica i ima kašastu teksturu. Može se kombinirati s drugim žitaricama. Može se također ispeći na tavi poput kokica što mu daje orašasti okus i hrskavu teksturu.

Odlična je namirnica zato što ne sadrži gluten. U usporedbi sa drugim bezglutenskim žitaricama sadržava manje ugljikohidrata. Dobar je izvor višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA), i sadržava vitamin E u sličnim količinama kao i maslinovo ulje. 90% kuhanog amaranta se probavi.

Sličan je zobi po sposobnosti snižavanja kolesterola u krvi kada ga se uključi u pravilnu prehranu. Također je vrlo koristan osobama koji imaju problema sa visokim krvnim tlakom i srčanim bolesnicima. Bogat je i folnom kiselinom tako da pogoduje trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću.

Amarant je izvrstan zgušnjivač kod zaprški, bijelih umaka, juha i variva.

Žitarica koju nazivamo kvinoja ustvari je sjemenka zeljaste biljke. Može se pripremiti poput žitarica ili kao kaša. Tjestenina napravljena od brašna od kvinoje je ukusna alternativa za one koji ne podnose gluten.

Sadržava mnogo bjelančevina i to svih 9 esencijalnih aminokiselina. Aminokiseline iz kvinoje su dobro uravnotežene i zbog toga je ona dobar izbor za osobe koje ograničavaju unos životinjskih namirnica te se zbog toga moraju brinuti za odgovarajući unos aminokiselina. Posebno je bogata lizinom koji je nužan za rast i popravak tkiva.

Koncentrirani je izvor prehrambenog željeza te je dobar izvor fosfora, magnezija, mangana i bakra. Pogoduje zdravlju kostiju spajanjem s kalcijem i stvaranjem kalcijevih fosfata koji povećavaju gustoću kostiju. Prehrambena vlakna iz kvinoje pomažu smanjivanju ukupnog kolesterola, posebno LDL kolesterola.

You must be logged in to post a comment.