Lubenica

By: | Tags: | Comments: 0 | August 9th, 2015

Obiluje tvarima koje štite srce, pružaju jaku antioksidativnu zaštitu te podržavaju zdravu tjelesnu masu. Visoko je hranjiva i ima malo kalorija: šalica lubenica ima samo 49 kalorija. Bogata je vodom pa osvježava i zadovoljava apetit. No nije ju dobro prečesto jesti jer ima relativno visok glikemijski indeks (GI) i može uzrokovati nagli skok razine šećera u krvi.

Lubenica obiluje likopenom, karotenoidnim fitonutrijentom koji je još nalazi i u drugim crvenim i ružičastim namirnicama kao što su rajčica, grejp, papaja. Likopen je hranjiva tvar koja štiti srce i moćan je antioksidans za koji se smatra da je aktivniji od drugih poznatih karotenoida (npr. Β-karoten).

Odličan je izvor vitamina C i vitamina A (smanjuju rizik od bolesti srca, antioksidansi, smanjuje grčeve dišnih putova i rizik od raka debelog crijeva te može ublažiti neke simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa), magnezija i kalija (pomažu uravnotežiti krvni tlak), vitamina B6 (pomaže u održavanju odgovarajuće razine homocisteina).

You must be logged in to post a comment.